Blog

Συνέντευξη με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Tolkien “The Prancing Pony”!

της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου

Το Comic N’ Play προσπαθεί να είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους που μοιράζονται πάθος για τα κόμικς και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Στα πλαίσια αυτής της συλλογιστικής φιλοξενήθηκε στην ετήσια διοργάνωση μας κατά τις δύο τελευταίες χρονιές και η συμμετοχή του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Tolkien, ενός συλλόγου που αριθμεί μέλη απ’ όλη την Ελλάδα και παρουσίασε στους επισκέπτες μας το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων Middle Earth (M.E.R.P.).

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του – προφανώς- την μελέτη του συγγραφικού έργου του John Ronald Reuel Tolkien, την ανάπτυξη και την διάδοση αυτού στην ελληνική επικράτεια, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που αντλούν την έμπνευση τους από το έργο του εν λόγω δημιουργού.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το μακρινό 2002, όταν κυκλοφορούσαν οι διάσημες ταινίες της τριλογίας, από μερικούς λάτρεις του κόσμου του Τόλκιν, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν ένα φόρουμ και διατηρούσαν σταθερή επαφή και επικοινωνία, μιλώντας για το αγαπημένο τους φανταστικό σύμπαν. Η επίσημη έδρα του Συλλόγου βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ υπάρχει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη.

«Κάνουμε μηνιαίες συναντήσεις, με αναγνώσεις αποσπασμάτων από τα κείμενα του συγγραφέα και ακολουθεί στη συνέχεια συζήτηση γύρω απ’ αυτά. Κάνουμε παρουσιάσεις επίσης πολλές φορές αγαπημένων θεμάτων. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αγαπά πολύ τα ξωτικά ως φυλή και να θέλει να κάνει μια παρουσίαση για τα ξωτικά της τρίτης εποχής στον Τόλκιν. Οπότε, ετοιμάζει ένα καλοδουλεμένο PowerPoint και κάνει την παρουσίαση του. Πολλές φορές λέμε ότι οι παρουσιάσεις μας είναι και ακαδημαϊκού επιπέδου. Ακολουθεί κουβέντα μετά. Οι περισσότερες εκδηλώσεις μας τελευταία θέλουμε να είναι ανοιχτές για να μπορούν να έρχονται και να μας γνωρίζουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι. Θέλουμε μέσα από τη δουλειά μας ολοένα και περισσότερος κόσμος να γνωρίζει το έργο του Τόλκιν και τη ζωή του», αναφέρει στην Karfitsa ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τόλκιν και υπεύθυνος για το παράρτημα της Βορείου Ελλάδος, κος Δημήτρης Κολοβός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αίσθηση του επικού είναι διάχυτη στο έργο του συγγραφέα και αποτελεί στοιχείο που αγαπούν πολύ οι λάτρεις του. «Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν αρκετά ρομαντικά στοιχεία, όπως επίσης το στοιχείο της περιπέτειας και του ταξιδιού. Σίγουρα υπάρχει και το φανταστικό κομμάτι που πολλοί αγαπάνε, όπως είναι οι δράκοι και η μαγεία σε ένα βαθμό», εξηγεί.

Ο Σύλλογος είναι ανοιχτός προς νέα μέλη που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και αγάπη για τη λογοτεχνία του φανταστικού. Ο κ. Κολοβός αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa: «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε αγαπάει το έργο του Τόλκιν, άσχετα από το αν έχει δει μόνο τις ταινίες, αν έχει ακούσει μουσική σχετικά ή αν έχει διαβάσει τα βιβλία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το μόνο που ζητάμε συνήθως είναι ο υποψήφιος να παραστεί τουλάχιστον σε δύο συναντήσεις μας για να δει αν πραγματικά αγαπάει αυτό που γίνεται στα πλαίσια του Συλλόγου μας και να τον γνωρίσουμε κι εμείς καλύτερα. Μας ενδιαφέρει να έχουμε ενεργά μέλη που ασχολούνται και δουλεύουμε μαζί για τον Σύλλογο».

Μάλιστα ο Σύλλογος έχει διοργανώσει τρία συνέδρια στα 22 χρόνια δράσης του, ενώ συμμετέχει και σε διεθνείς εκδηλώσεις από αντίστοιχους συλλόγους άλλων χωρών. Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα ήταν η αντίδραση του συγγραφέα, αν γνώριζε πως 51 χρόνια μετά από τον θάνατό του υπάρχει αυτός ο Σύλλογος και το έργο του είναι αγαπητό παγκοσμίως, ο κ. Κολοβός υπογραμμίζει τα εξής: «Ο Τόλκιν ήταν εν ζωή όταν ιδρύθηκαν δύο ευρωπαϊκοί σύλλογοι, ο σουηδικός και ο αγγλικός. Είχε επικοινωνία. Πέθανε το 1973 και μέχρι τότε είχε επίσης μεγάλη αλληλογραφία με αναγνώστες των βιβλίων του. Του άρεσε να μοιράζεται τις γνώσεις του. Μέσω των σπουδών του είχε επαφή με την αρχαία Ελλάδα, οπότε νομίζω ότι θα του άρεσε πολύ να ξέρει πως κι εδώ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγαπάνε το έργο του».

Ενώ αναφορικά με το τι θα του έλεγαν τα μέλη του Συλλόγου αν είχαν τη δυνατότητα, απαντά: «Θα του λέγαμε ευχαριστώ για όσα μας έχει προσφέρει. Είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι και μέσω της λογοτεχνίας και μέσω των ανθρώπων που έχουμε γνωρίσει μέσω των βιβλίων του».

O σύλλογος διατηρεί τo δικό του ιστολόγιο, όπου αναρτώνται άρθρα και δελτία σχετικά με τις δραστηριότητες/συναθροίσεις των μελών του, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες ή και να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με τον σύλλογο χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω facebook – (παράρτημα Βορείου Ελλάδος) κι αν τους αρέσει αυτό που θα δούνε, δεν έχουν παρά να παρευρεθούν σε κάποια από τις εκδηλώσεις του συλλόγου και να γνωριστούνε από κοντά με τα μέλη του.

Mae Govannen Mellyn!

Το αρχικό άρθρο/δημοσίευση της συνεργάτιδος μας στην εφημερίδα karfitsa μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.