Σχολικό εργαστήριο: Μακεδονικό Μέτωπο (1915)

Παντού στην Ευρώπη η επέτειος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συνοδεύεται από λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, εις μνήμην της εκατόμβης των θυμάτων και με το διαρκές μήνυμα και ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη.

Η παγκόσμια αυτή σύρραξη δυστυχώς, δεν λαμβάνει την προσοχή που θα της οφείλαμε ως κομμάτι της ελληνικής συλλογικής μνήμης, μολονότι στιγμάτισε βαθύτατα την ζωή και εξέλιξη της χώρας μας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης πιό συγκεκριμένα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως κεντρική βάση ανεφοδιασμού των Συμμαχικών Δυνάμεων της Entente στην χερσόνησο των Βαλκανίων, όπου διεξήχθη ένας σκληρός, πολυετής και αιματηρός πόλεμος, διαφορετικός από αυτόν του Δυτικού Μετώπου... Ινδοί, Βιετναμέζοι, Ρώσοι, Ιταλοί, Σενεγαλέζοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Σέρβοι, Αυστριακοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, Έλληνες και Γερμανοί ποτίσαν με το αίμα τους τις πεδιάδες της σημερινής Μακεδονίας.

Με αφορμή λοιπόν την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της παγκόσμιας αυτής σύρραξης και μέσα από ένα υποθετικό σενάριο μικρής κλίμακας, που επιμελήθηκε ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., οι επισκέπτες της εκθέσεως θα έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά, να παίξουν στην διαδραστική μακέτα με μινιατούρες (που αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο μάχονταν οι στρατοί στις αρχές του περασμένου αιώνα) και τέλος να κατανοήουν τον νευραλγικό ρόλο της πόλης της Θεσσαλονίκης στα πολεμικά γεγονότα της περιοχής των βαλκανίων.

Παρουσίαση: Σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.

Την μακέτα επιμελήθηκαν οι δημιουργοί: Ανδροκλής Γιάτσογλου, Σωτήρης Χριστοδούλου, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Δημήτρης Γκαγκάνης, Κυριακή Πετρίδου, Βασίλης Καλοπαναγιώτης, Σεργκό Μπαντογιάν

Χώρος: Γκαλερί Allatini-Dassault,  Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ώρες: Aπό Δευτέρα 23/11 εώς Παρασκευή 4/12, 10.00 π.μ. εώς 22.00 μ.μ.
Διάρκεια παρουσίασης: 25 λεπτά
Κλίμακα: 1/72 (20mm)
Για όλες τις ηλικίες
Την μακέτα συνοδεύει ΔΩΡΕΑΝ ενημερωτικό υλικό με την μορφή φυλλαδίων, υπό την συγγραφική επιμέλεια του Σωτήρη Χριστοδούλου (πρόεδρος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., στρατιωτικός ιατρός Ε.Α.), σχετιζόμενων με θέματα από την ιστορία του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.